måndag 5 juni 2017

Har du svårt för höger och vänster?


Är du höger- och vänsteranalfabet? Du är helt normal – för hjärnan är det helt enkelt onaturligt att lära sig höger och vänster, visar ny forskning.
Du är inte ensam – och du är definitivt inte korkad. Eftersom vi är släkt med naturfolken, som fortfarande orienterar sig efter väderstrecken och omgivningen, är det svårare för oss att lära oss höger- och vänstersystemet.

Ny forskning visar att det är onaturligt för oss att lära oss höger och vänster och har inget att göra med hur bra vi hittar i vår omgivning. Det kan vi i stället tacka vår inre kompass för.
– Vår förmåga att hitta i omgivningen är sannolikt evolutionärt betingad och oberoende av höger-vänster-begreppen. Därför tror forskare att vi har en inre kompass på samma vis som många fåglar och fiskar, och kanske även andra djur, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.





Höger och vänster är något de flesta barn lär sig i förskoleåldern och förståelsen för begreppen utvecklas parallellt med språket. Vissa lär sig snabbare, andra långsammare, och vad denna skillnad beror på vet man alltså inte ännu.

Bara att vi inte behöver ha dåligt samvete för att vi inte svänger åt rätt håll när någon säger ”kör till höger”.

Bildresultat för höger och vänster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..