lördag 27 februari 2016

Stöd forskningen till Cystisk Fibros eller Jontefonden

Om du vill stödja denna forskning så finns det ett 90-nummer här. Det är inte så många som får den här sjukdomen  varje år i Sverige men det är tillräckligt . Den är ärftlig men kan hoppa över en generation/kanske två.
Cystisk fibros, CF, är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än normalt. Det beror på att de körtlar som producerar slemmet inte fungerar som de ska. Främst påverkas lungorna och mag-tarmkanalen.
Det sega slemmet stannar kvar i lungorna i stället för att transporteras ut. Det leder till att man får hosta, svårt att andas och upprepade infektioner i luftvägarna. Slemmet täpper också igen bukspottskörtelns gångar, så att man får svårt att ta upp näringsämnen från maten. Man har också ovanligt salt svett.
Sjukdomen är medfödd och ärftlig och upptäcks oftast under det första levnadsåret. Sjukdomen kan variera mycket i svårighetsgrad, vilket gör att diagnosen i vissa fall inte ställs förrän i ungdomsåldern och ibland först i vuxen ålder. Cystisk fibros går inte att bota men med bra behandling kan sjukdomsförloppet bromsas upp och man kan leva ett bra liv trots sjukdomen.
 Vårt barnbarn fick tre år att leva efter transplantationen av två lungor för tre år sen. Nu har hon somnat in...
    Du kan också stödja
http://www.jontefonden.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..