Mandelmassa
jag har börjat göra min egna mandelmassa på
mandelmjöl. Tidigare skållade jag och malde jag mandlarna själv. Men med mandelmjöl så blir det riktigt bra mandelmassa. Fort går
det också och jag behöver väl knappt säga det längre, men du slipper ju
tillsatserna. Det var nämligen fram till 2003 krav på att mandelmassa måste
innehålla minst 50% mandel, men nåt sånt krav finns inte längre och det har
medfört att mindre nogräknade producenter istället drygar ut med mer socker.
Vissa använder även frön från persikor eller aprikoser och tillsätter då
bittermandelolja för att mandelmassan ska få mandelsmak. Så mitt råd är, som
alltid, vänd på förpackningen. Men allt sånt fusk slipper du om du gör din
mandelmassa själv.
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
1 äggvita
1-2 tsk vatten
(några droppar bittermandelolja, men det brukar inte jag ha)
Gör såhär:
1. Mixa i en mixer mandelmjöl, florsocker, äggvita och vatten till en smidig mandelmassa.
2. Ta upp mandelmassan från mixern och rulla ihop till en boll. Ställ in i kylen tills du ska använda den.
Jag använder mandelmassan till semlor och saffransbullar.
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
1 äggvita
1-2 tsk vatten
(några droppar bittermandelolja, men det brukar inte jag ha)
Gör såhär:
1. Mixa i en mixer mandelmjöl, florsocker, äggvita och vatten till en smidig mandelmassa.
2. Ta upp mandelmassan från mixern och rulla ihop till en boll. Ställ in i kylen tills du ska använda den.
Jag använder mandelmassan till semlor och saffransbullar.
Jag gjorde denna hemlagade mandelamassa idag till 37 semlor och det togs emot som mycket mycket gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna....Wendela