tisdag 20 oktober 2015

Tionde branden på ett asylboende endast detta året, detta är förfärligt för oss alla.

Rosenkullens asylboende har eldhärjats under natten och 14 personer fick fly lågorna. Polisen har inlett en utredning om mordbrand.
Bohusläningen har pratat med två av de boende på Rosenkullens asylboende. Den ena har bott där i fyra månader, den andre i tre dagar.
- Vi vaknade av att vi kände brandröken, förklarar de.
Hur reagerade ni, blev ni chockade?
- Nej, vi kommer från Syrien och varit med om det mesta redan. Men vi trodde inte att sånt här kunde hända i Sverige.

Migrationsverket kommer att ta beslut om vad som ska hända med de 14 personer som bodde i den aktuella byggnaden. Tillfälligt har de dock placerats i andra byggnader på Rosenkullens asylboende. Anläggningen kommer att ha ökad bevakning tills vidare.
Polisens tekniker befinner är på plats i Munkedal.
- Vi har inte påbörjat nån undersökning än. Vi bildar oss en uppfattning av det vi ser. En brandhund är på plats som ska söka efter brandfarliga vätskor, är standardförfarande, säger Johan Sörqvist från polisens tekniska avdlelning i Uddevalla.
Går det redan nu att se var branden har startat?
- Ja det är en del av byggnaden som är mer ansatt av branden, en del av byggnaden som tjänstgjort som samlingslokal. Det är en vinkelbyggnad, flygeln som inrymmer de boendes rum är mer intakt.
Vad gör ni nu?
- Vi har en princip som vi jobbar med: Vi utesluter brandorsaker, precis som en läkare som undersöker en patient. Vi utesluter exempelvis elfel och andra tänkbara brandorsaker, och jobbar stenhårt om branden började på insidan eller utsidan.
Johan Sörqvist säger att han i nuläget inte kan säga någonting om brandens uppkomst eller eventuella orsaker. Och det är inte ens säkert att teknikerna kan påbörja sin undersökning idag.
- Vi brukar vilja att brandplatsen är kall, men det ryker och bolmar fortfarande. Det är en säkerhetsfråga.
På grund av värmen på brandplatsen har även sökandet med brandhunden fåt avbrytas.
Larmet om branden kom till räddningstjänsten kl 04.10. Det brandhärjade asylboendet ligger ensligt beläget i skogen några kilometer utanför Munkedal. Huset som brann var ett annex till huvudbyggnaden.
Men när räddningstjänsten kom till platsen var det redan försent. Alla personer som befann sig i byggnaden då branden startade ska dock ha hunnit ut, enligt Lars Bjurström, insatsledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän. 14 personer evakuerades.
- Jag var första enheten på plats. Jag möttes av två väktare, det var väktare som hade ringt 112 och fått ut alla. Det finns ett automatlarm i byggnaden, det ska fungera men det gjorde det inte. Det får bli en polissak att utreda varför det inte fungerade, säger han.
– Ingen har skadats såvitt jag vet och jag har inte sett några små barn här, berättar Lars Bjurström.
När räddningstjänsten kom dit brann det genom taket. Framför allt i den delen som användes som samlingsrum, där man tror att branden har börjat.
– Det var en kraftig brand, men som tur var är det ett enplanshus som det är relativt lätt att ta sig ut från, säger insatsledaren Lars Bjurström till TT

Huset förstördes till stora delar och eftersläckningen fortsatte under förmiddagen.
– Man kan säga att allt är fördärvat. Halva huset är uppbränt och resten skadat av vatten, säger Lars Bjurström.
Finns det något som tyder på att branden var anlagd?
- Den behöver inte vara det. Det kan ha varit naturliga brandorsaker också, det fanns till exempel kaminer. Vi har inga teorier om varför det startat, det blir bara spekulationer.
Vid sjutiden på morgonen var branden släckt, men eftersläckning pågår. Sammalagt har tre räddningsenheter, Munkedal, Hedkas och Uddevalla varit inblandade i släckningen.

– Vi vet inte vad som hänt, ingen har nån aning, säger han men tycker denna och den senaste tidens bränder i asylboenden är oroväckande.
Hittills i år har över tio asylboenden runt om i Sverige eldhärjats, och i många fall finns misstankar om att bränderna varit anlagda. I helgen fick två tilltänkta flyktingboenden svåra brandskador. Se sammanställningen här nedanför.
Polisen rubricerar branden som misstänkt mordbrand. Området är nu helt avspärrat och bevakat av polis.
Thord Haraldsson, kommissarie på polisens enhet för grova brott håller i utredningen och är på plats i Munkedal.
- Vi tar det här på största allvar, säger han.
Några tänkbara teorier om vad som hänt vet han inte än, men han bekräftar att en förundersökning om grov mordbrand har inletts.
- Vi har inlett en förundesökning om mordbrand, eftersom det fanns människor i byggnaden när det började brinna. Men det betyder inte att det är mordbrand, säger Thord Haraldsson.
- Det fanns inga kända hot mot boendet.
Han konstaterar vidare att det fanns en öppen spis i delen som brunnit samt att det var trångt och har varit oroligt på boendet  I går anlände också en ny grupp. Däremot tror han inte att gruffet som uppstod på asylboendet under gårdagen har något med branden att göra?
- Nej, jag kan inte se det. Det bor väldigt många på boendet, det blev lite tjafs om fördelning av rum. Därför var därför det var extra väktare på plats. Det var väl bra för det var de som larmade att det brann, säger han.

Branden har förstört mycket vilket försvårar utredningen. Brandhund, som används för att söka efter brandfarlig vätska, har använts.
- Jag vet inte om den har hittat något. Den har gjort vissa markeringar. Men vi är inte färdiga, ingenting har framkommit. Vi var tvungna att avbryta för det var för varmt på platsen.
På grund av värmen kommer alltså inte den tekniska undersökningen att fortsätta under eftermiddagen. Under förmiddagen har även förhör hållits med boende, dessa kommer att fortsätta under eftermiddagen.
- Vi hör de som bott här. Vi har fått tag på tolkar med hjälp migrationsverket, säger Thord Haraldsson.
Finns det något vittne som har sett något som tyder på mordbrand?
- Nej, ingen har sett något konstigt på platsen.
Migrationsverket samarbetar med polisen kring utredningarna och försöker bistå så långt det är möjligt. Migrationsverkets säkerhetsenhet är inkopplad för att stödja personalen och bistå med råd kring hur man kan höja uppmärksamheten och vidta försiktighetsåtgärder.
Att försöka hålla hemligt var boenden öppnas är ingen lösning, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till TT.

– Det är inte så att våra boenden går obemärkt förbi. Det sprids väldigt fort var de finns någonstans, säger han.

Från kommunalt håll avvaktar man och är beredd om så skulle behövas.
– Vi är i startgroparna med en posom-grupp (krisgrupp) om Migrationsverket så skulle önska.
Från Tidningen Bohusläningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..