fredag 10 oktober 2014

Fantastiskt att Nobels Fredspris gick till rätt personer....HURRA

Kailash Satyarth och Malala Yousefzai
Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi får Nobels fredspris 2014. Det meddelade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland klockan 11 i Oslo.

Motivering för Nobels fredspris 2014

Den norska Nobelkommittén har beslutat att Nobels fredspris för 2014 ska tilldelas Kailash Satyarthi och Malala Yousafzay för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning.
Barn ska gå i skolan, inte utnyttjas för ekonomiska ändamål. I världens fattiga länder är 60 procent av befolkningen i dag under 25 år. Det är en förutsättning för en fredlig utveckling globalt att barn och ungas rättigheter respekteras. Särskilt i konfliktområden bidrar övergrepp mot barn till att konflikter förs vidare genom generationer. 
Med stort personligt mod har Kailash Satyarthi, i traditionen från Gandhi, lett olika former av protester och demonstrationer, alla fredliga, för att sätta fokus på grovt utnyttjande av barn för ekonomisk vinning. Han har också bidragit till utvecklingen av centrala internationella konventioner om barns rättigheter.
Malala Yousafzay har, trots sin unga ålder, i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning och har med sitt exempel visat att också barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation. Hon har gjort detta under de farligaste förhållanden. Genom sin hjältemodiga kamp har hon blivit en ledande röst för flickors rätt till utbildning.
Nobelkommittén ser en viktig poäng i att en hindu och en muslim, en indier och en pakistanier, möts i en gemensam kamp för utbildning och mot extremism. Många andra personer och institutioner i det internationella samhället har också bidragit. Det är beräknat att det i dag finns 168 miljoner barnarbetare runt om i världen. Under 2000 var siffran 78 miljoner högre. Världen har kommit närmare målet om ett avskaffande av barnarbete.
Kampen mot förtryck och för barn och ungas rättigheter bidrar till realiseringen av "broderskap mellan nationerna", som Alfred Nobel skriver i sitt testamente som ett av kriterierna för Nobels fredspris.
Oslo, 10 oktober 2014

2 kommentarer:

  1. Hej Wendela! Som jag skrev på Silvergenerationen så tar det här priset, priset för mest välförtjänta fredspris. Och jag kan inte utbrista annat än all heder åt Norge...samt pristagaren förstås!

    SvaraRadera

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..