onsdag 10 september 2014

Samspråkarträff på Lärcenter med Rektor Arent Persson på Norbergs Folkhögskola

Här har Arent börjat presentera sig. Han skall berätta om hur skolan är uppbyggd i Sverige. Sen berättade han om etableringskurserna som Folkhögskolan i Norberg skall börja med. Det är mycket bra.

Han gjorde det bra och enkelt. Det var människor med från Eritrea, Syrien bl.annat,

Sammanlagt var vi 13 stycken idag förutom Arent då.

6 kommentarer:

  1. vad tror du ? dem här människorna är ju inte så unga, är dem så intresserade av
    skolan i Sverige ? undrar vad dem tyckte om rektoren ?

    men äpplena i korgen är stora och fina !!

    ha det gott - kram !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Amanda! Vad jag tror frågar du? Det var flera där som var mellan 20 o 25 också.Rektorn här var rektor för en folkhögskola och där kan man vara väldigt gammal för att få gå på kurser. Detta var dom väldigt intresserade av eftersom de flesta här ville lära sig svenska och det lär man sig inte hur snabbt som helst. Sen finns det SFI (svenska för invandrare, Komvux med mera).Rektorn blev mycket omtyckt, han var så mänsklig och enkel. Äpplena hade jag plockat hos grannen och dom fick en av damerna från Syrien, själv fick jag en burk äpplemarmelad av henne.
      Det är väl inte så lätt att komma till ett nytt land skulle jag tro. Kanske du vet det som kommer från Finland? Kram från Wendela :-)

      Radera
    2. det var lite annat då på den tiden för ca 45 år sedan,

      vi var inte tvunget att flytta från Finland, som dem här människorna,

      det var ett jobb i Sverige som väntade på min man, vi kom därför och min bror
      bodde ju i Kalmar redan innan,
      men att lära sig svenska, det var svåraste för mig, och nu med, hahaha !

      god natt kram !!

      Radera
    3. Hej Amanda! Jag jobbade på Asea i Västerås från 1971 och mina arbetskamrater var bara Finländare. Italienare och Jugoslavien. Inte några av dessa hade det enkelt med att börja leva i Sverige , svårt var det med språket också .men det löste sig oftast med svenskkurser, hemspråk i skolan med mera.Språket är det viktigaste sen arbete. Det är språket som jag är med och hjälper till med eller försöker varje fall. Jag älskar människor av olika slag därför tycker jag det är så roligt. Ha det bra fr w.

      Radera
  2. För människor som är intresserade så tror jag Folkhögskola är ett bra alternativ. I alla fall till den högtravande SFI man hade i Göteborg på 1980 och 1990-talet. Själv har jag mycket goda erfarenheter av att vuxenstudera. Härligt att se, det är nästan så man längtar tillbaka till tiden som cirkelledare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju gått tre år på fhs på externat i Tärna som då låg i Västerås city. Det var i slutet på 70 talet. Det var nog det roligaste jag gjort . Och vilka lärare vi hade. Så jag rekommenderar alltid både ungdomar och äldre att söka in på fhs. Tack för titten o hälsa goa frun. W.

      Radera

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..