Av dessa Aroniabär som legat i frysen innan de kokas blir det säkert 18-20 flaskor... Nu har vi antioxidanter hela vintern med den saften som Torfinn redan gjort.. |
En blogg av en helt vanlig tråkig kvinna. Livet är underbart tycker jag, har många jag älskar och jag har många som älskar mig. Det tackar jag Gud för..
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
-
Ingredienser.. ca. 1 kg strimlad vitkål 1 msk smör 1 stort syrligt äpple, finskuret 1 msk kummin 2 - 2,5 dl buljong eller vatte...
vi älskar antioxidanter, på alla sätt och smak, saft och sånt,
SvaraRaderamen jag skulle gärna få smaka på saft av Aroniabär som Torfinn har gjort !
ha det gott, kram !!
Synd bara att du bor så långt bort Amanda annars hade du fått en flaska..Det är smaskig skall du veta...Kram fr W
RaderaVad är aroniabär Wendela?
SvaraRaderaAronia är en ganska vanlig buske i Sverige, många har de som häckar. Själva busken är ungefär 1,5 m hög, den svarta aronian "Hugin" är lite mindre ungefär 80 cm. Aroniabusken har blad med en glödfärg och lyser verkligan upp hösten. På engelska kallas aroniabäret för "chokeberry".
SvaraRaderaAroniabusken
I Sverige så odlas aronia som oftast som prydnadsbuske och det är en bärbuske som är släkt med rönn och slån. Vanligast är det med den svarta aronian, men det finns även röd aronia och några andra korsningar mellan dem. Buskarna är ganska småväxta med ovala, mörkgröna, blanka blad. Den blommar i maj–juni med vita eller svagt rosa blommor. Bären blir sedan stora och blanka och mognar någon gång mellan september–oktober. Buskens blad får då kraftigt mörkröda höstfärger. Bären behandlas som slånbär, vilket menas att man kan låta dem sitta kvar på busken någon frostnatt, så mildras kärvheten lite. Men även 1 dygn i frysen ger samma effekt. Och bären klarar sig i flera veckor i kylen om du inte skulle hinna ta hand om dem på en gång.
Lycka till