onsdag 17 september 2014

Ett stort Aroniakok på Gyllentäktvägen i Norberg

Av dessa Aroniabär som legat i frysen innan de kokas blir det säkert 18-20 flaskor... Nu har vi antioxidanter hela vintern med den saften som Torfinn redan gjort..

4 kommentarer:

  1. vi älskar antioxidanter, på alla sätt och smak, saft och sånt,
    men jag skulle gärna få smaka på saft av Aroniabär som Torfinn har gjort !

    ha det gott, kram !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd bara att du bor så långt bort Amanda annars hade du fått en flaska..Det är smaskig skall du veta...Kram fr W

      Radera
  2. Aronia är en ganska vanlig buske i Sverige, många har de som häckar. Själva busken är ungefär 1,5 m hög, den svarta aronian "Hugin" är lite mindre ungefär 80 cm. Aroniabusken har blad med en glödfärg och lyser verkligan upp hösten. På engelska kallas aroniabäret för "chokeberry".


    Aroniabusken
    I Sverige så odlas aronia som oftast som prydnadsbuske och det är en bärbuske som är släkt med rönn och slån. Vanligast är det med den svarta aronian, men det finns även röd aronia och några andra korsningar mellan dem. Buskarna är ganska småväxta med ovala, mörkgröna, blanka blad. Den blommar i maj–juni med vita eller svagt rosa blommor. Bären blir sedan stora och blanka och mognar någon gång mellan september–oktober. Buskens blad får då kraftigt mörkröda höstfärger. Bären behandlas som slånbär, vilket menas att man kan låta dem sitta kvar på busken någon frostnatt, så mildras kärvheten lite. Men även 1 dygn i frysen ger samma effekt. Och bären klarar sig i flera veckor i kylen om du inte skulle hinna ta hand om dem på en gång.
    Lycka till

    SvaraRadera

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..