tisdag 19 augusti 2014

Härlig höstmat....odlat i Norberg

Purjolök och rödbetsblast förvällde jag och frös in i små påsar. Rödbetsblasten används som mangold..

Rödbetsblastens stjälkar förvällde jag också och frös in. Ätes varma med lite bregott på...Mums

6 kommentarer:

  1. Ser gott ut och vi älskar purjolök som får anta olika former, men vi har aldrig fryst den för att äta senare. Du förväller den skriver Du och hur blir den då Du tar ut den ur frysen?

    Jag har vid tillfällen gjort purjolökstuvning som vi gottat oss åt. När man kokar skalad potatis så får man smaksensation om man pressar i en eller flera vitlökar och kokar med någon decimeter purjolök i strimlor. Har fler recept om Du är intresserad.

    En negativ sak är att jag har biverkningar från en av hjärtmedicinerna så jag känner ingen lukt. Det är lite tråkigt då man står vid spisen och lagar mat men inte känner lukten. Å andra sidan är det en fördel för man känner inte skitlukt eller lukten från grannens, enligt min fru, kattpisstinkande låda. Och jag har nu avvepterat att jag får leva med det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alf! Om purjon skall användas i soppa eller grytor så är den alldeles utmärkt att använda när den varit fryst. Problemet i vår familj är att gubbtjyven inte tål lök i någon form och jag älskar lök. Så det blir mest mat utan lök men då tar vi ju lite andra kryddor och så istället. Har du tips på vad man gör med vindruvor utom vin, gele och saft? Vi har ju vår vindruva som ger en del druvor iår. Sen har jag funderat över sötpotatis, har du lagat något av det nån gång? Tacksam för recept utan lök, enkla goda maträtter...Ha en fin dag fr W.

      Radera
    2. Tyvärr så kommer jag inte på något recept i hastigheten där vi inte använder någon form av lök. Vi båda älskar löd i de flesta former som purjo, gul charlotten och självklart vitlök.

      Men nu kom jag på en och den kallas för lappskojs. Du får här receptet utan lök. Köp hem en burk Salta Biten. Skala, tärna och koka så mycket potatis som Du tror behövs för så mycket mos att Ni båda blir mätta och självklar skall Du salta dem. Under tiden potatisen kokar öppnar Du burken med Salta Biten och häller vätskan i ett glas för att eventuellt användas senare. Köttet mosar/klämmer Du ut på en tallrik, lägger/häller på några smör/margarinklickar och ett par matskedar vätska. Ta en köttbuljongtäning och fördela på köttet. Strax före potatisen är färdig värmer Du köttet i mikron på max i en minut. Häll av vattnet på potatisen och stöt den lätt. På med en rejäl klicksmör/margarin, ringla på lite honung, salta och peppra. Häll på köttblandningen och stöt det hela samtidigt som Du häller på lite grädde/mjölk och stöter tills Du har ett skönt mos. Många brukar värma grädden/mjölken men vi tycker inte det är nödvändigt. Däremot är det bra och blir bäst om Du värmer köttet i förväg. Känner Du för det kan Du testa med den där köttbuljongen Du hällde av. Vi föredrar att inte ha med den för då tycker vi moset blir vattnigt. Valet av potatis kan ha en viss betydelse för både smak och konsistens. Vill Du utöka smakerna så tillsätt gärna lite Muskot i moset. Det måste ej heller vara köttbuljong utan kan vara både kalv eller ox också. Smaka av och ät det med lite inlagda rödbetor till. Rivna morötter och snabbtinade ärtor passar också bra.

      Smaklig måltid!

      Radera
    3. Åh det låter gott Alf, skall skriva ut det på min skrivare. Tack för tipset. W.

      Radera
  2. jag gillar purjolök, och alla andra lökar + vitlök, som gubben min odlar, på vår lilla
    trädgårdsland !
    jag äter hemsk mycket vitlök, (och då blir det bara pruttar ) hahaha !!
    gubben äter inte så mycket lök som jag !

    men jag fryser inte ner, eller saftar och syltar eller något sånt, fast detta visste du ju om mig ?
    har blivit så lat numera, och allt finns ju på Maxi, hihi...!

    ha det gott vännen ! kramar !




    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är bra att du har Maxi. Vi har inte det här och sen tycker jag det är skitkul att laga mat av alla de sorter. Idag har jag gjort Ostkaka i ugn och levergryta (ja den gjorde min gubbe ju..)Kram o tack för titten W.

      Radera

Kommentera gärna....Wendela

Torfinn 80 år..