- 1 kilo vitkål
- 1 tsk kummin (valfritt)
- 2 äpplen (valfritt)
- 1 gul lök (valfritt)
- 1 msk salt
- 1,5 dl vassla, avrunnen fil med dofilus (3 dl fil)
- 2 lagerblad
Tillagning:
- Häll filen i ett kaffefilter och låt droppa några timmar eller över natten. Det går också att använda dofilus direkt men syrningen får superfart om du tar vasslan från filen.
- Rensa och skär bort fula delar och blad från vitkålen.
- Klyv kålhuvudet längs med stammen i fyra klyftor.
- Skär bort stammen.
- Skär i finare klyftor och strimla sedan varje klyfta så fint du kan för hand, med mandolin, råkostkvarn, rivjärn eller i matberedare.
- Lägg 2-3 dl av kålen i den skål du ska jäsa i.
- Tillsätt en msk salt och massera in saltet med händerna (ta en plastpåse på handen eller plasthandskar) eller med potatisstöt.
- Ta några dl till samt resten av saltet och fortsätt arbeta in saltet. Detta gör att kålen börjar vätska sig och allt kommer igång fortare.
- Tillsätt resten av kålen och blanda ihop.
- Skala lök. Dela den och skiva den fint samt tillsätt den.
- Skala och kärna ur äpple. Dela och skiva äpplena fint samt tillsätt dem.
- Tillsätt kummin.
- Tillsätt lagerblad.
- Häll på vasslan eller filen.
- Rör om allt och packa ihop så hårt du kan.
- Blanda en halv liter vatten med 5 krm salt.
- Lägg en tallrik ovanpå kålen.
- Tryck ner kålen med tallriken så att vätskan stiger - täcker inte vätskan så fyll på med salt vatten.
- Placera något tungt på tallriken ex. en vattenfylld skål eller kanna.
- Nu ska kålen stå och syra sig i rumstemperatur ca 20 grader i två veckor. Kolla så att vätskan täcker då och då. Sista veckan kan du ställa kålen lite svalare ca 16 grader.
- Efter 2 veckor är kålen färdigjäst. Godast smak har surkålen efter ca en månads jäsning i sval källare eller skafferi.
- Ta fram en väl rengjord stor glasburk på 2 liter eller flera små glasburkar. Sterilisera dem gärna (om du ska spara kålen länge) genom att koka dem eller köra i ugnen på 110 grader i en kvart.
- Lyft över surkål och packa ihop. Toppa med vätska. Sätt på lock.
- Surkålen håller sig upp till ett halvår oöppnad vid sval förvaring.
- Bäst är såklart att ha den i kylskåpet speciellt om du öppnat surkålsburken.
Veldig moro å prøve slikt,- har syrnet forskjellig gjennom årene.
SvaraRaderaDet är ju också något av det nyttigaste man kan äta...Kram
SvaraRadera